Poniedziałek | +3° | -4° | |
Wtorek | -1° | -3° | |
roda | +3° | 0° | |
Czwartek | +4° | +1° | |
Pištek | +4° | -2° | |
Sobota | +2° | -1° |
Ryba sprowadzona do Polski w celu oczyszczania z roślinności jezior i sztucznych zbiorników. Jest to ryba z rodowodem azjatyckim doskonale dająca sobie radę w naszym klimacie. Amury dochodzące do 20kg wagi nie należą w naszych wodach do rzadkości. Ryba ta występuje w wielu jeziorach mazurskich, w Wiśle oraz w Odrze oraz ich dopływach. Amury żerują w stadach intensywnie od wiosny do lata w nagrzanej i płytkiej wodzie. Często na na brzegu można odnaleźć resztki roślin wyrzucone przez wodę zdradzające występowanie tej ryby. Skutecznym sposobem poławiania amurów jest metoda gruntowa. Wędzisko nie powinno być zbyt długie a dość wytrzymałe. Zaleca się używania multiplikatorów zamiast kołowrotków z uwagi na wystarczający zapas żyłki i możliwość dalekich rzutów. Jako przynęty na amura używa się produktów roślinnych: ciasto z kaszy manny, makaron, gotowane ziemniaki, liście sałaty itd. Zanęcanie tej ryby jest bardzo wskazane. Ze względu na dużą czujność ryby zestaw wyrzucamy jak najdalej.