Poniedziałek | +3° | -4° | |
Wtorek | -1° | -3° | |
roda | +3° | 0° | |
Czwartek | +4° | +1° | |
Pištek | +4° | -2° | |
Sobota | +2° | -1° |
Bradzo ważnym składowym elementem wędki jest haczyk. Materiał, z którego jest wykonany oraz kształt jest bardzo ważny żeby utrzymać na wędce zaciętą rybę. Wśrod częstych wad haczyków wyróżnia się rozginanie i pękanie. Lepiej więc kupować haczyki już sprawdzone i te produkowane przez renomowane firmy. Wyróżniamy wiele rodzajów haczyków. Niektórzy uważają, że haczyki z długim ramieniem łatwiej zacinają rybę, ale i łatwiej spiąć rybę przy holu. Te z krótszym ramieniem mają potencjalnie lepiej trzymać rybę. Niestety nie ma uniwersalnej recepty na dobry haczyk bo ryby często głęboko połykają przynętę i wtedy haczyk z krótszym raminiem jest trudniejszy do wyjęcia. Druga ważna sprawa przy wyborze haczyka to jego ostrość. Tempe haczyki nie zacinają dobrze ryb z twardszymi otworami gębowymi np.: okonia, szczupaka. Tu stosuje się specjalne osełki do ostrzenia haczyków. Następna sprawa dotyczy mocowania haczyka do żyłki. Wyróżniamy mocowanie za pomocą uszka lub łopatki. Wreszcie do połowu róznych gatunków ryb stosujemy haczyki z różną ilością ostrzy oraz w różnych rozmiarach. Do połowu szczupaków stosuje się kotwice potrójne i podwójne. Wielkość haczyka odpowiada wielkości ryby jaką mamy nadzieję złapać.